Hvad er ressourceplanlægning – og hvorfor bliver det et lovkrav i byggeriet?
I takt med at bæredygtighed og cirkulær økonomi fylder mere i byggebranchen, bliver der stillet nye krav til, hvordan vi håndterer materialer og affald. Et af de vigtigste tiltag på området er ressourceplanlægning – en metode til at kortlægge og planlægge brugen og genanvendelsen af materialer i byggeprojekter.
Fra 1. juli 2025 bliver ressourceplanlægning ikke bare en god idé, men et decideret lovkrav i Danmark, som følge af EU’s strategi for bæredygtigt byggeri.
Hvad er ressourceplanlægning?
Ressourceplanlægning handler om at skabe overblik over de materialer, der allerede findes på en byggeplads (fx i en eksisterende bygning) – og vurdere, hvordan disse kan genbruges, genanvendes eller sorteres korrekt ved nedrivning og renovering. Det er både en kortlægning og en strategisk plan for, hvordan ressourcer bedst håndteres med mindst mulig belastning for miljøet.
Planen skal blandt andet svare på:
- Hvilke materialer er til stede?
- Hvilken tilstand er de i?
- Kan de genbruges direkte eller kræver de behandling?
- Hvordan skal affald håndteres og dokumenteres?
Formålet er at sikre, at færre ressourcer går til spilde – og at byggeriet bliver en del af den cirkulære økonomi.
Derfor bliver det et lovkrav
EU har vedtaget en række tiltag, der skal sikre en mere bæredygtig byggebranche. Ét af disse er, at ressourceplanlægning bliver obligatorisk fra 1. juli 2025. I Danmark vil det gælde for en lang række renoverings-, nedrivnings- og nybygningsprojekter.
Lovkravet skal:
- Fremme genbrug og genanvendelse af byggematerialer
- Mindske CO₂-udledningen fra byggeaffald
- Styrke dokumentation og sporbarhed i byggeriet
- Understøtte FN’s verdensmål og EU’s Green Deal
Det betyder, at både bygherrer, rådgivere og entreprenører får et ansvar for at få udarbejdet en ressourceplan, før et projekt kan igangsættes.
Bøgh og Helstrup hjælper dig i mål
Hos Bøgh og Helstrup har vi allerede den nødvendige viden og erfaring. Alle vores medarbejdere er uddannede i ressourceplanlægning, og vi hjælper både offentlige og private aktører med:
- Ressourcekortlægning og analyse
- Udarbejdelse af dokumentation
- Rådgivning om lovgivning og krav
- Bæredygtig håndtering af byggeaffald
Vi sikrer, at din virksomhed eller dit byggeprojekt er fuldt ud klar til de nye krav – og at du både overholder lovgivningen og bidrager til et mere bæredygtigt byggeri.
ANDRE LÆSTE OGSÅ

Hvad er ressourceplanlægning
