Hvad er skimmelsvampe?
Skimmelsvampe er naturligt forekommende i vores omgivelser og er derfor også at finde i vores boliger.
Svampene tilhører deres eget rige inden for biologien og er derfor hverken planter eller dyr. Inden for svamperiget findes der ca. 65.000 arter af skimmelsvampe, hvoraf ca. 3.400 kendes i Danmark.
Skimmelsvampe er ukønnede stadier af svampe og kan formere sig med mikroskopiske sporer (konidier) i et meget stort antal på relativt kort tid. Derfor vil skimmelsvampe kunne vokse frem, hvis vækstforholdene er optimale, på 1-2 uger. Skimmelsvampe lever af at nedbryde organisk materiale. Da der er tale om mikrosvampe, kræver de kun meget lidt organisk materiale for at kunne leve. Selvom de nedbryder organiske materialer, er nedbrydningen så lille, at der ikke vil ske en decideret konstruktionsnedbrydning, som der kan være risiko for ved angreb af trænedbrydende svampe og råd.
Der er risiko for vækst af skimmelsvampe ved temperaturer over ca. 5°C, når den relative luftfugtighed er over ca. 75 % i længere tid, og når der er organisk materiale til stede. De forskellige arter af skimmelsvampe har forskellige vækstkrav. Nogle kræver særligt høje fugtniveauer og ses ofte i forbindelse med vandskader. Andre kan klare sig ved betydeligt lavere fugtniveauer. Mange arter af skimmelsvampe foretrækker specifikke voksesteder – i bygninger kunne det være tapet, gipsplader, parketgulv, organisk lim, osv.
Skimmelsvampe er mistænkte for at kunne give helbredsgener ved at afgive sporer (allergener) og producere mykotoksiner og ß-1,3-D-glukaner, som er cellevægsstoffer. Yderligere kan de udsende lugtstoffer (MVOC’er), som kan registreres som muglugt.
På den positive side er skimmelsvampe en synlig vækst, der er let at identificere, fordi de sidder i små kolonier af sorte, grønne, brune og hvide pletter ofte med en lodden overflade. Desuden nedbryder de ikke din bygningskonstruktion, dog kan de altså være sundhedsskadelige og under de forkerte forhold – som er masser af fugt – vokse sig uoverskueligt mangfoldige.
Kontakt os allerede i dag, hvis du tror, du har vækst af skimmelsvampe. Jo før du tager hånd om skaden, jo før kommer du den til livs:
Cand. scient., rådgivende biolog
og tømrer, desuden direktør og partnerMobil: 5151 1430
Mail: jakob@bhbr.dk
Bygningskonstruktør, miljørådgiver
og bygningssnedkerMobil: 3028 6423
Mail: peter@bhbr.dk